“СПОРТСКЕ ЗОНЕ“ ПОВЕЗАЛЕ ПАЛИЛУЛУ И БЕРKОВИЦУ
2.10.2015

“СПОРТСКЕ ЗОНЕ“ ПОВЕЗАЛЕ ПАЛИЛУЛУ И БЕРKОВИЦУ

Захваљујући партнерству на пројекту „Успостављање спортских области у општинама Палилула и Берковица“, становници ова два града у Србији и у Бугарској добили су вредне спортске центре -„спортске зоне“ за рекреацију и окупљање младих. Инвестиције вредне око 760.000 евра, остварене у оквиру ИПА фона и подршку ЕУ. Стадион-спортски центар у Берковици отворили су председници партнерских општина у присуству премијера Владе Бугарске.

Поводом завршетка пројекта “Јачање територијалне кохезије у пограничном региону кроз развој социјалне инфраструктуре у области спорта – Развој спорта”, који је реализован у оквиру програм суседске сарадње Бугарска–Србија, уз подршку ИПА (Instrument for Preassesion Assistance) фонда Европске уније, у Градској општини Палилула, од 08 -10.октобра одржаће се Фестивал спорта. Овим поводом у основној школи «Бранко Миљковић» биће отворена «СПОРТСКАЕ ЗОНА» - скејт парк, теретана на отвореном и вештачка стена, каже Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула. Инвестиција вредна око 110.000 еура обогатиће спортске садржаје младих овог дела града, чиме се завршава партнерска активност две општине, Палилуле и Берковице, на успостављању спортских области.

Поводом Дана општине Берковица, почетком овог месеца, у присуству премијера Владе Републике Бугарске Бојка Борисова, председници партнерских општина, Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула и Димитранка Каменова, градоначелница Берковице, отворили су Берковици реновирани стадион–спортски комплекс, настао уз финасијску подршку ЕУ.

Осим изградње спортских објеката у два града, посебну вредност пројекта чини и социјална инклузија. Овим поводом 30-оро младих са територије општине Палилула посетили су општину Берковица а млади Берковице учиниће то узвратном посетом у октобру. По речима председника Бобана Џунића, општина Палилула је препознала "Суседске програме" Европске Уније као могућност ка унапређењу веза између локалних заједница, јачање културне, социјалне и економске сарадње и промоцију својих потенцијала у Региону, посебно са Бугарском. У протеклом периоду општина Палилула је остварила успешна партнерства и пројекте са бугарским градовима Своге, Ћустендил, Бобов дол, Ихтиман, Ботевград а новим пројектом проширила и са општином Берковица у регионалној области Монтана. Помиње се још у седмом веку као старо насеље. Данас има око осамнаест хиљада становника. Налази се у подножју планине Ком (2016м) атрактивно је место за туризам и рекреацију, спорт и забаву. (Текст-фото Д.Видојковић)